A finomfőzelék, annál finomabb, mennél többféle zöldségből készül. Alapból persze tartalmaznia kell sárgarépát, és zöldborsót. Valamint, hogy hagymán indítjuk. A többi azonban, szabadon választott gyakorlat.Sarkalatos kérdés szokott lenni még, hogy rántás, vagy habarás? Szerintem, ez nem kérdés, habarás!
Finomfőzelék recept - Hozzávalók:
- 250 g sárgarépa,
- 250 g zöldborsó,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 pohár tejszín,
- 20 g vaj,
- pirospaprika,
- liszt,
- cukor,
- só,
- ételízesítő,
- citromlé
Finomfőzelék recept - Elkészítés:
A sárgarépát megtisztítjuk, kockára vágjuk. A vajon megdinszteljük, a megtisztított apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, félig puhára pároljuk, ezután beletesszük a zöldborsót, és pár percig tovább pároljuk. Majd felengedjük 1000 ml vízzel, ízesítjük kristálycukorral, sóval, ételízesítővel, és fedő alatt puhára főzzük, ha a zöldség megfőtt, belekeverjük a rántást: forró vajon zsemleszínűre pirítunk 2 evőkanál lisztet, belekeverünk egy csipetnyi pirospaprikát, majd felöntjük a tejszínnel és jól elkeverjük a tűzről lehúzva. A rántással még egyszer össze forraljuk. Citromlével ízesítjük,és finomra vágott kaporlevéllel megszórva tálaljuk.