Bejelentkezés
JORECEPT.HU

Jó RECEPTEK

recept

Info

JORECEPT.HU
/levesek-es-fozelekek/fzelekek/120-lencsefzelek.html

Lencsefőzelék recept

JóRecept.hu - Online receptgyűjtemény. A háziasszonyok Online receptgyűjteménye. Receptek A-tól Z-ig. Koktélok, receptek, hús és vegetáriánus ételek. Finom receptek, könnyű receptek képekkel, online recept katalógusok.

Legújabb twittek

Keresés

Lencsefőzelék recept

E-mail Nyomtatás PDF

Klasszikus újévi étel a lencsefőzelék, a népi hiedelem szerint bőséges fogyasztásával megelőlegezzük magunknak a jövő évi gazdagságot. Amennyiben biztosra akarunk menni, szigorúan füstölt disznóhússal párosítsuk!

 

 

 

 

Lencse főzelék - Hozzávalók


 

  • 500 g lencse (szárazon)
  • kevés füstölt szalonnabőr
  • 2000 - 3000 ml csontlé-alaplé, vagy víz
  • 2 fej kis vöröshagyma egészben
  • 4 db egész babérlevél
  • 10%-os ecet
  • 8 - 10 reszelésnyi citromhéj
  • 2 kiskanál mustár
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint só

A rántáshoz:


  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1.5 fej kis vöröshagyma apróra vágva
  • 8 evőkanál étolaj
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 4 csipet pirospaprika


 

A tálaláshoz:



  • kb 100 ml tejföl
  • füstölt sertéscsülök

A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap.Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet! A 2 l alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, majd babérlevelet, az egész vöröshagymát, és sót adunk hozzá.

 

Lefedjük, és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet. Mikor kész, kivesszük belőle az egész vöröshagymát.


Közben elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük.Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz.Kb 1 dl hideg vizet adunk hozzá, és simára keverjük.FONTOS! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós!
A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, frissen reszelt citromhéjat, és kevés ecetet.

A kész lencsefőzeléket füstölt csülökkel tálaljuk, ízlés szerint, tálalás előtt tejfölt keverhetünk hozzá.

Módosítás dátuma: 2013. április 06. szombat, 17:24