A Carbonara nevét az olasz szénégetőkről kapta, tágabban értelmezve a Carbonari mozgalomról. Az alábbi recept egy magyar ízlésvilágra formált tejszínes carbonara.
Hozzávalók:
2 l víz
1 kiskanálnyi só
50 ml olaj
300 g nyers spagetti tészta
A szószhoz:
100 g bacon
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
20 g liszt
kb 350 ml tejszín
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt fehérbors
A tálaláshoz:
kb 40 g parmezán sajt
A tésztát enyhén sós, olajos vízben kb 10-20 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük, átmossuk.Az olíva olajat felhevítjük, közben a bacont felcsíkozzuk.A felhevített olajra tesszük a bacont, borsot.Rátesszük a fokhagymát, lisztet, és gyorsan összekeverjük, majd fél-egy percig pirítjuk. Ügyeljünk, hogy ne égjen meg a liszt!Tejszínnel felöntjük, híg tejföl állagúra sűrítjük a szószt rövid idő alatt, majd ízlés szerint sózzuk.A főtt, lecsöpögtetett tésztát alaposan belekeverjük a szószba.Parmezánnal alaposan megszórva tálaljuk!
Tipp! Csak a szükséges mennyiséget keverjük be, amit rögtön tálalunk is, mert ha állni hagyjuk a tésztát a szószban, a tészta felszívja a tejszínt, és ekkor már nem lesz ízletes a spagettink!